Fra husmannsplass til misjonssenter

Det var etter en samling i Halden 25. februar 1979 spørsmålet om et leirsted i indre Østfold dukket opp. Daværende kretssekretær for Misjonssambandet, Sveinung Lianes, spurte nærmest på spøk Carsten Winsvold fra Aremark: – Du har vel ei tomt til et leirsted for indre Østfold, du da? Det kom et kontant svar:

– Ja, det har jeg.


Den ytre rammen var ikke særlig overbevisende ved første øyesyn. En liten jordlapp var tilsådd, og skogen omkring sto tett. Man kunne nesten ikke se Aremarksjøen for bare trær. Men den lå der, endog helt inntil, som en perle i solskinnet. Nå var målet å gjøre den gamle fangstplassen til en ”fangstplass” også for kristen virksomhet.

Dugnad, tvil og endelig beslutning

Den første dugnadsleiren ble arrangert allerede i 1980, men det var lite folk og penger å ta av de første årene. Samtidig var det nylig bygget et annet leirsted i kretsen, Skogtun, og initiativtakerne måtte spørre seg om Fangekasa var nødvendig.


30. april 1983 var de fleste ute av tenkeboksen, og beslutningen ble tatt på Bergstrøm misjonshus i Aremark: «Med egeninnsats og gunstig finansiering» skulle det legges til rette for bygging av sanitæranlegg. Prosjektet ble så formelt godkjent av NLMs hovedstyre 23. mars 1984, og deretter ble hovedbygget reist på rekordfart. 16. juli 1984 var det meste klart - og bibelcampingen kunne åpne.


Selve innvielsen ble foretatt søndag 22. juni 1986, med en rekke inviterte gjester på besøk - deriblant Birger Breivik fra Misjonssambandet, grunneierne Carsten og Rigmor Winsvold, samt professor Carl Fredrik Wisløff, som holdt bibeltime.

Campingliv på 80-tallet

Utover 80-tallet blomstret campinglivet på Fangekasa for alvor, og mange av dem som slo seg til på plassen med familien den gangen, er fortsatt faste gjester.


På bildet ser vi Arne Syverstads tidsriktige Volvo, med sønnen Arild-André i baksetet. Utenfor står nevø Ole Martin og niese Inger Marie.

Nye tider og møtehall

Etter årtusenskiftet begynte slitasjen på det gamle bibelcamping-teltet å bli påtrengende, og til slutt sto valget mellom å kjøpe helt nytt - eller å tenke nytt.


Et nytt telt ville kostet anslagsvis 500.000 kroner, og det ble i stedet besluttet å bygge en stor møtehall på ca 600 kvadratmeter. Prislappen havnet på rundt 3 millioner kroner.

Gravearbeidene startet i januar 2008, og dugnadsinnsatsen var mildt sagt imponerende. I løpet av noen hektiske vinter- og vårmåneder var hallen reist - klar til innvielse søndag 13. juli. Til stede på åpningsmøtet var blant andre NLMs generalsekretær Ola Tulluan.


(Bilder: Arild-André Syverstad og Martin Glomsrød - tatt mellom 11. mars og 8. mai 2008

Korona, badebrygge og sanitæranlegg

Koronavirus og covid-19 bød naturlig nok på store utfordringer også for et sted som Fangekasa, der mye av poenget er at folk skal møtes, prate og synge sammen. Bibelcampingen 2020 måtte dessverre avlyses, mens programmet sommeren 2021 ble gjennomført med strenge antallsbegrensninger og krav om avstand.


Midt oppi det hele, vinteren 2020/2021, ble det bestemt å gjennomføre en sårt tiltrengt renovering av det mer enn 35 år gamle sanitæranlegget på Fangekasa. 8 dusjer og 8 WC-er med servant kom på plass i løpet av få måneder.


Drenering rundt hovedbygget ble også utført, og i tillegg kom en splitter ny badebrygge med stupetårn på plass. Så på den måten kan vi hvert fall glede oss over et par positive og langsiktige forbedringer for Fangekasa - fra en ellers tung periode for landets befolkning.

  • Sands of Time

    Stark beauty of desolate dunes
    Button
  • Byggmester Bjørn Larsen Eftf inviterte på en liten omvisning etter vel utført jobb:

    Share by: